PFAS-föreningen: Nu känner vi hopp

4:06 min

Högsta domstolen går på Kallingebornas linje och säger att dricksvattnet är en produkt som omfattas av produktansvarslagen. "Det här beskedet har vi väntat på i över ett år", berättar Herman Afzelius, ordförande i PFAS-Föreningen.

– För oss är detta så klart ett mycket glädjande besked. Nu känner vi ju liksom hopp för svensk lagstiftning – det kan ju omöjligt vara okej att förgifta ett helt samhälle och komma undan ansvar. Och nu hoppas vi innerligt att Ronneby Miljö & Teknik är villiga att ta en dialog med oss utanför domstolen, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-Föreningen.

Men det här är ju ingenting som Ronneby Miljöteknik har gjort med avsikt.

– Nej, och det vet vi ju om. Vi vet ju mycket väl att det är Försvarsmakten som har förgiftat deras vattentäkt. Det rimliga hade varit att Ronneby Miljö & Teknik hade stått upp för sina kunder och tillsammans hjälpt oss att driva denna frågan mot Försvarsmakten. Men det har ju inte funnits något intresse av det.

Hur kommer du som ordförande för PFAS-föreningen gå vidare nu?

– Jag vill ju bara på något sätt andas nu och fira denna seger – det här beskedet är ju något vi har väntat på i över ett år. Nu får vi ju liksom samla kraft igen och se när processen upptas igen i Tingsrätten, förmodligen efter sommaren.

Vi sänder direkt från Ronneby Miljö & Teknik presskonferens efter 15:00 under torsdagseftermiddagen.