Få bostadsinbrott klaras upp

2:52 min

Bara tre procent av bostadsinbrotten klarades upp förra året, det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

Christofer Lendel bor i en lägenhet Farsta strax utanför Stockholm. I början på året hade han inbrott i sitt källarförråd.

– När jag skulle låsa upp såg jag att hänglåset var uppbrutet och att någon hade varit inne i förrådet, säger han. 

I förrådet förvarade han flera instrument, däribland två gitarrer. Allt hade stulits. 

– Jag blev både besviken och förtvivlad. 

Efter att ha polisanmält inbrottet lyckades han på eget initiativ spåra upp ett av de stulna instrumenten. I samband med det fick han också personuppgifter till en trolig gärningsman.

Han lämnade informationen till polisen, som lovade att agera fort. Men inget hände, och efter tre månader lades utredningen ner.

Under våren har det skett fler inbrott källaren. Enligt Christofer Lendel är tjuvens tillvägagångssättet alltid detsamma. 

– Jag hade en naiv förhoppning om att polisen gör sitt jobb. Framförallt när man nästan serverar gärningsmannen på ett fat, säger han. 

Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet handlade polisen över 23 000 bostadsinbrott förra året. Bara tre procent av dem klarades upp. 

Göran Landvall är nationellt sakkunnig för bostadsinbrott vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA) och menar att bostadsinbrott är svåra att utreda. 

– Många gånger sker de när ingen är hemma, det tar ofta lång tid innan de upptäcks och det är sällan någon har sett någonting. Detta gör att brottet i sig inte är lika självgenererande som exempelvis misshandel där det ofta finns finns vittnen, målsäganden och så vidare, säger han. 

Beror det på att man prioriterar annat inom polisen? 

– Nej, det är fel att säga att bostadsinbrott inte prioriteras. Det ligger i prioriteringen. Sen är det naturligtvis så att grova våldsbrott, såsom mord och sprängningar, naturligtvis tär på våra resurser. Det går inte att komma ifrån det heller.