Migrationsbråk sätter press på Merkel

3:32 min

I Tyskland pågår just nu ett internt bråk om migrationspolitiken mellan förbundskansler Angela Merkels regeringspartiet CDU och systerpartiet CSU.

På torsdag förmiddag avbröts den pågående debatten i förbundsdagen för att de kristdemokratiska unionspartierna begärde att få hålla separata överläggningar inom sina enskilda partigrupper – det handlar om Angela Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU.

I vanliga fall agerar de alltid gemensamt, men nu håller de möten var och en för sig, vilket är ytterst ovanligt och visar hur allvarliga motsättningarna är i asylfrågan som hela konflikten handlar om.

Där vill inrikesministern Horst Seehofer – som också är partiledare för CSU – i praktiken återinföra gränsbevakning runt Tysklands gränser för att stoppa asylsökande som redan har passerat andra EU-länder och omgående skicka tillbaka dem till första mottagningslandet.

Men Merkel anser att det inte är förenligt med asylrätten och att det strider mot de öppna gränserna inom EU.

Den här striden har snabbt spetsat till sig. Den här veckan skulle Horst Seehofer ha lagt fram sin stora plan för asylpolitiken. Men på grund av oenigheten med förbundskanslern ställde han in det. Sen har det hållits ett antal krismöten. Men ännu syns ingen vilja till kompromiss.

Seehofer vill absolut få till en lösning den här veckan medan förbundskanslern och CDU-ledaren Angela Merkel vill lösa frågan i samförstånd med de berörda EU-länderna och vill vänta in det förestående toppmötet om två veckor.

I oktober ska det hållas delstatsval i Bayern - och det är den viktigaste drivkraften för inrikesministern - trots att Seehofer är hela Tysklands inrikesminister.

De politiska förhållandena i Bayern är speciella - det konservativa CSU har under stora delar av efterkrigstiden haft egen majoritet - och nu riskerar de att förlora den ställningen när stödet växer för Alternativ för Tyskland, och det vill de till varje pris förhindra.

Nu har ett dramatiskt läge för Merkel snabbt spetsat till sig. Stora delar av hennes parti har visserligen ställt sig bakom henne - men det finns också inflytelserika krafter som håller med om CSU-ledaren Seehofers tuffare linje.

CSU-politikerna har begärt en omröstning inom hela den kristdemokratiska partigruppen imorgon. Om den blir av kommer det i praktiken att handla om det fortsatta förtroendet för Angela Merkel.