Tiggeritillstånd krävs i Eskilstuna

1:20 min

Eskilstuna kommunfullmäktige har beslutat att införa ett tillståndskrav för att få tigga. Men länsstyrelsen kan stoppa förslaget.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna klubbade för en liten stund sen igenom förslaget om att tiggare ska ansöka om tillstånd för att få tigga på utvalda platser. Beslutet kom efter en lång debatt.

Majoriteten i kommunfullmäktige – bestående av S, M, C och Sverigedemokraterna – röstade igenom förslaget med klar majoritet. 53 röstade ja, 16 nej och 5 avstod. Enligt förslaget kostar tillståndet 150 kr per dag. 

– Vi har nu åtminstone börjat att fånga upp människor från samhällets sida. Man måste vara i kontakt med ordningsmakten och lotsa människor vidare till exempel till organisationer, sjukvård eller till sitt hemland. det är ett viktigt första steg, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, till Ekot.

Finns det inte risk för att tillståndet kan utnyttjas åt fel håll, att man säljer det vidare till andra tiggare?

– Tillståndet ska sökas hos polisen. Det innebär att polisen kan få kontroll och börja se mönster och kan kanske använda det i utredningsunderlag för att komma ut individer som utnyttjar det här människorna. Vi måste skapa kontroll på det som vi inte vill ha i vårt samhälle, säger Jimmy Jansson.   

De nya reglerna, som stöds av en majoritetskoalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, börjar gälla den 1 oktober. De kan dock komma att stoppas av länsstyrelsen innan dess.

– Nu ska det här prövas av Länsstyrelsen. Det intressanta är att det här handlar om kommunal normgiving, vilket typ av föreskrifter får en kommun utfärda. Det framgår tydligt av debatten att det är en het politisk fråga. Frågan är vem som ska fatta de här besluten, säger Moa Kindström Dahlin, universitetslektor Uppsala Universitet.

Är det tillåtet att förbjuda tiggeri?

– Det är ju det som är otydligt eftersom det inte är avgjort i högsta instans. Det intressanta är ju om det här är kommunens fråga att avgöra om man ska införa den här typen av begränsningar, Moa Kindström Dahlin.

Statsminister Stefan Löfven följer nu ärendet med intresse:

– Vi har inga tankar på ett nationellt förbud, men låt oss nu pröva olika vägar. Eskilstuna är väl värt att följa och nu för vi se om det överklagas och vad som händer. Jag tycker i första hand, om det finns möjlighet för kommuner, att göra detta är det bra. Det kan ge ett utrymme för olika kommer att göra olika. Det här passade Eskilstuna bra och det är väl värt att följa, säger statsminister Stefan Löfven.