Ett första ja till abort i Argentina

1:46 min

I Argentina röstade kongressens underhus ja till att legalisera abort till och med den fjortonde graviditetsveckan. Beslutet, som kom efter en maratondebatt, skickas nu till senaten. Men på gatorna i Buenos Aires firas det redan.

"Legal abort, på sjukhus!" Kvinnor sjöng, hoppade och viftade med gröna näsdukar utanför kongressen när det stod klart att underhuset röstat för att legalisera abort till och med fjortonde graviditetsveckan. Beslutet kom efter en maratondebatt som varat i nästan ett dygn.

En av de sista talarna var det regerande högerpartiets gruppledare Silvia Gabriela Lospennati, som fick stående ovationer när hon rabblade de argentinska kvinnorättskämpar som lagt grunden för att ens öppna en debatt om legal abort i påvens hemland, där kyrkan har stor makt i samhället och politiken.

Särskilt högerpartierna var splittrade, men de osäkra ledamöterna valde till slut att rösta ja till förslaget. Ja-sidan vann med 129 röster mot 125, en större marginal än väntat.

Nu skickas lagförslaget till senaten, även där väntas debatten bli jämn och hård. Senatorerna kan göra ändringar i lagen, som i så fall gör att den går tillbaka till underhuset.

President Mauricio Macri är själv motståndare till fri abort, men har lovat att inte lägga in veto mot lagen ifall den går igenom.