Unga migranter far illa i Frankrike

2:00 min

Minderåriga asylsökande som försöker ta sig över gränsen från Italien till Frankrike skickas tillbaka, fastän detta strider mot fransk lag. Vissa har också utsatts för misshandel, skriver organisationen Oxfam i en rapport.

De ensamkommande barnen hålls också i förvar utan vuxen som bistår dem, enligt rapporten. Fransk polis sänder rutinmässigt tillbaka migranter som kommer över gränsen från den italienska staden Ventimiglia, skriver Oxfam.

För vuxna som redan sökt asyl i Italien är det korrekt, men när det sker med ensamma barn strider det mot fransk lag och EU-rätt. Enligt rapporten förses de minderåriga med ett papper i handen och sätts på tåg tillbaka. Alternativt sätts de i förvar utan någon vuxen vid sin sida. Förhållandena är helt undermåliga i förvaren. Det har också hänt att polisen tagit deras sim-kort, enligt biståndsorganisationen.

Oxfams rapport om hur fransk gränspolis bryter mot regler kan ses som en partsinlaga. Den kommer inför att senaten i Paris nästa vecka ska behandla förslaget till en restriktivare fransk invandringspolitik, där till exempel tillåten tid i förvar dubbleras från 45 till 90 dagar.

Men uppgifterna som Oxfam samlat under de senaste tio månaderna överensstämmer till delar med vad Frankrikes egen offentliga oberoende granskare av häkten, förvar och fängelser kom fram till i höstas. Förvaltningsdomstolen i Nice har också slagit fast i tjugo fall att gränspolisen på ett olagligt sätt återsänt barn.

Den franske inrikesministern Gérard Collomb skriver i ett svar till landets granskare att även Italien är förpliktigat att skydda barn, det kan tolkas som att återsändandet kan fortsätta.

Problemet är att på den italienska sidan saknas en mottagande part, så de ensamkommande asylsökande barnen får klara sig på egen hand bäst de kan.