"Han var en väldigt mäktig informell makthavare"

5:27 min

För vissa är han ett monster, hos andra är han mycket omtyckt. I arbetet med dokumentären Kulturprofilen, kvinnorna och Akademien, har en mycket mångfacetterad bild av den så kallade Kulturprofilen framträtt, säger journalisten Jesper Huor.

I Kulturprofilen, kvinnorna och Akademien försöker Jesper Huor beskriva vem kulturprofilen Jean Claude Arnault egentligen är. Hösten 2017 anklagades han av 18 olika kvinnor för olika sexuella övergrepp, och i veckan åtalades han också för två fall av våldtäkt.

Samtidigt som han varit mycket inflytelserik i Sveriges kulturella liv har han varit i stort sett okänd för den svenska allmänheten.

– Han är en väldigt mäktig informell makthavare. En sådan som agerar lite i kulisserna kan man väl säga. Det är den här frågan jag försöker svara på, vem är han? Eller snarare, hur har han gjort för att nå den här maktpositionen? Det är ganska märkligt, säger Jesper Huor som har gjort dokumentären.

Enligt Jesper Huor har kulturprofilen, som kom till Sverige från Frankrike i slutet av 60-talet, alltid lyckats vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och knutit kontakter som han sedan kunnat bygga en karriär på. I arbetet med dokumentären har det framgått att kulturprofilen visat upp väldigt olika sidor för olika människor. Sammanlagt över 100 personer som träffat honom har intervjuats, och gett vitt skilda bilder av honom.

– Jag har pratat med oerhört många människor som anser sig utnyttjade på alla möjliga sätt av honom och är väldigt arga, ledsna eller förtvivlade. Samtidigt finns det också en hel del människor som tycker riktigt bra om honom och som inte alls sett de sidorna. Det är intressant att en person kan ha så många olika sidor, säger Jesper Huor.

Även om dokumentären tar avstamp i och till stor del handlar om sexbrottsanklagelserna, säger Jesper Huor att det också varit viktigt att visa alla sidor av kulturprofilen.

– Jag tycker det är viktigt att visa på den här komplexiteten – att en människa kan ha flera sidor. Även om man ska förstå de mörkare dragen och den makt han har, måste man också se att han också kan vara trevlig och generös och uppfattas så, säger Jesper Huor.

I dokumentären är det sammanlagt 29 kvinnor som säger sig ha varit utsatta för olika övergrepp av kulturprofilen. Hans advokat, Björn Hurtig, säger att han nekar till alla anklagelser och att han inte vill bli intervjuad.