Kameror i Malmö löser fler brott

2:10 min

De övervakningskameror som satts upp i Rosengård i Malmö under våren har varit mycket effektiva, enligt polisen som nu vill skynda på med nya tekniska hjälpmedel – skottdetektorer.

Totalt handlar det om 28 övervakningskameror som har satts upp. Med hjälp av filmerna har flera brott kunnat klaras upp.

Mats Karlsson som är biträdande polisområdeschef i Malmö har flera exempel.

– Redan de första dagarna hade vi en skjutning. Det var en ung man som blev skjuten i ett ben av en maskerad man. När vi backade bandet kunde vi se mannen omaskerad. Och nu sitter han inlåst, där han hör hemma säger Mats Karlsson.

Polisen har också övervakningskameror på och i närheten av Möllevångstorget och dem vill man komplettera med skottdetektorer, som reagerar och larmar vid höga ljud som skott.

– Om ett skott avlossas positioneras detektorerna om sekundsnabbt mot det håll ljudet kom ifrån, övervakningskamerorna riktas om och polisen kan då se vad som har hänt just när skottet har fallit och då ökar sannolikheten för att vi kan gripa gärningsmännen, säger Mats Karlsson.  
 
Till malmöpolisens irritation har de centrala inköpen av skottdetektorer dragit ut på tiden, så nu överväger man att själva skaffa den nya tekniken, säger Mats Karlsson.