Petter Bergströms violsaft

1 liter (160 g) löst packade luktvioler utan skaft
3 dl strösocker
5 dl vatten
1/2 krm pressad citronjuice

Lägg violer och socker i ett värmetåligt kärl och häll över kokhett vatten. Låt stå i rumstemperatur 12-24 timmar. Sjud sedan försiktigt upp allt, men koka inte.

Sila av vätskan, som inte kommer vara lila, utan blekt grön eller blå beroende på hur hårt vatten du har.

Droppa i citronjuicen och häpna över hur saften ändrar färg. Fortsätt med några droppar i taget tills du är nöjd med färgen. Den kommer först bli blå, sedan lila och till slut skarpt rosa om du fortsätter. Det är en bra idé att först tillsätta citron till hälften av saften, så kan du sedan fylla på med den grönblå saften om du råkar hälla i för mycket citron. När du senare späder ut saften vid serveringen kommer pH-värdet stiga, särskilt om du har hårt vatten, så du kan ha i lite extra citron från början. Prova dig fram!

Eftersom violsaft innehåller så lite syra blir hållbarheten kort, bara någon vecka. Frys in det du inte ska dricka upp snart. Du kan kandera de violer som blir kvar, men det mesta av färgen och smaken har flyttat till saften.

Ur boken Safthushållning, från violsaft och fläderdricka till krusbärssaft och lingonglögg (Natur &Kultur)