Kraven skärps på dricksvattnet

1:51 min

Norrköping kommer att leta efter fler miljögifter i dricksvattnet efter en dom i Högsta domstolen.

– Jag tror vi kommer att få vara mer på tårna, vara framsynta och följa upp de ämnen och föreningar vi kan följa. Sen har vi ganska hög beredskap på verken. Vi har inte nått taket för vad vi kan rena, säger Bodil Widell, laboratoriechef vid Norrköping vatten och avfall, en kommun som tar dricksvattnet i sjön Glan.

För fem år sedan upptäcktes att invånarna i Kallinge i Ronneby kommun druckit förgiftat kranvatten under många år, förorenat av kemikalierna PFAS som fanns i militärens brandskum som använts på en närliggande flygplats.

Vattenverket stämdes av invånarna. Nu har Högsta domstolen kommit fram till att dricksvatten är en produkt som vattenverket levererart.
Det innebär att om dricksvattnet blir förorenat eller förgiftat blir en kommun skadeståndsskyldig.
Det är centralt för ärendet i Ronnebyfallet, men påverkar också landets alla vattenverk, konstaterar Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen i Ronneby:
– Helt plötsligt har man ett större skydd som konsument när man kan använda sig av produktansvarslagen. 

Högflourerade ämnen, PFAS, är en grupp på över 3 000 kemikalier som är vatten-och smutsavvisande och används i många produkter.
En del är cancerframkallande och kan orsaka leverskador.
Vattenverken tar många olika prover på vattnet. En del ofta. En del mer sällan.

Två gånger per år tar Norrköping särskilda prov för att leta efter pfas-gift. Och gifterna har påträffats vid några tillfällen, då i låga doser.

Men just de här provtagningarna blir fler framöver, säger Bodil Widell.

 – Absolut, det kommer att bli en stor del i det hela.