2 000 Kallingebor kan vara berättigade till skadestånd

3:03 min

Det är inte bara de 170 personerna i PFAS-föreningen som kan vara berättigade till skadestånd. Det kan handla om så många som 2 000 Kallingebor.

Enligt beräkningar bör det vara omkring 2 000 Kallingebor som har så höga halter av PFAS-gifter i blodet, att de skulle vara berättigade till skadestånd. Men det är bara 170 personer i PFAS-föreningen som driver stämningen mot vattenleverantören Ronneby Miljöteknik.
 
– Om tingsrätten så småningom beslutar att det ska betalas ut ersättning, är det troligt att alla drabbade får ersättning, även de som inte är en part i rättegången säger Filip Bladini, som är expert på skadestånd och docent i civilrätt på Göteborgs universitet. 

Filip Bladini menar att det skulle vara uteslutet för kommunen att säga "du måste stämma oss för att få skadestånd".

– Kan man genom analyser visa att man har PFAS-gifter i blodet och att det finns en sjukdom som uppkommit till följd bör kommunen även ge dessa personer skadestånd. Skulle man inte göra det skulle det leda till en stor förtroendeklyfta mellan det offentliga och medborgarna, säger Filip Bladini.
 
Kommundirektören Magnus Widén i Ronneby vill avvakta rättprocessen innan han vill ge några klara besked.

– När vi vet vad som gäller rent juridiskt i form av skadestånd för skador orsakade av PFAS får vi ta ställning till hur vi ska hantera frågan, säger Magnus Widén.