Skarp kritik mot Söder efter utspel

2:13 min

Björn Söder (SD), riksdagens andre vice talman, skriver i ett inlägg på Centerns Facebooksida att judar och samer inte är svenskar. Inlägget möts av skarp kritik och beskrivs som rasistiskt. Men själv menar Söder att det är tvärtom.

"Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!"

Så skriver den tidigare partisekreteraren i Sverigedemokraterna på Centerpartiets Facebooksida.

Inlägget får kritik från flera håll. Bland annat av Annie Lööf (C)  som skriver på Twitter att "som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej."

En annan som reagerar är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I en video på Facebook går han till hårt angrepp mot Söder. 

– Vilket skitsnack. Jag tillhör själv minoritetsgruppen tornedalingar och känner mig lika mycket svensk för det. Och det är många med mig som känner så, säger han i videon. 

I intervju med Ekot säger Bucht att han är upprörd. 

– Han sätter sig på en piedestal och bestämmer vem som är svensk och inte. Talmanpiedistalen kräver lite mer omdöme. 

Men Björn Söder (SD) står fast vid sitt uttalande och menar att det är till minoritetgruppernas fördel att särskilja medborgarskap från nationstillhörighet. 

– I Sverige har vi sedan 1999 fem stycken erkända minoritetsnationer och dem står både jag och Sverigedemokraterna upp för och värnar om. När Annie Lööf påstår att de är svenskar som alla andra så förringar hon deras rättigheter och särarter, säger han. 

– Människor som kommer till vårt land ska anpassa sig till det svenska samhället och ha en vilja att bli en del av vår svenska nation. Men de fem erkända minoritetsnationerna är fråntagna det kravet från vårt partis sida. 

Landsbygsminsiter Sven-Erik Bucht (S) är av annan åsikt. 

– Sverigedemokraterna delar upp Sverige. Det är upp till var och en av dessa minoriter att bestämma om man är svensk eller inte. Det bestämmer inte Björn Söder, säger han.