Björn Söder: Mitt uttalande om samer och judar är missförstått

2:27 min

Sverigedemokraternas Björn Söder tillbakavisar kritik om att han uttalat att judar och samer inte är svenskar. I en debatt i P1-morgon hävdade han att hans uttalande snarare visar respekt för minoritetsgrupper.

– Det ska vara upp till individen att själv få bestämma huruvida de vill tillhöra den svenska nationen eller till någon av minoritetsgrupperna, sade Björn Söder, riksdagsledamot för Sverigedemoraterna och Riksdagens andre vice ordförande.

Debatten var med anledning av ett uttalande på Centerpartiets Facebook-sida för två dagar sedan. Där hade Sverigedemokraternas Björn Söder skrivit om samer och judar att "Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar”.

Läs mer hos Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio