Del 26: Sarwar och riksdagsbeslutet

6:54 min

Sarwar sitter och tittar på riksdagens webb-tv. Han lyssnar uppmärksamt på debatten om regeringens förslag om ensamkommande. Det är honom de talar om.

Förslaget innebär att de ensamkommande flyktingungdomar som kommit till Sverige före den 24 november 2015 ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna gå klart gymnasiet och sedan söka jobb.

Sarwar, som tidigare i år fick avslag på sin asylansökan och fick sin ålder uppskriven till 18 år, börjar nästan våga hoppas nu. Han har väntat på den här dagen.

– Det finns många som bryr sig, många vill att jag ska få stanna och bygga upp mitt liv här. Men det blir en tillfällig lag. Hur ska man få ett fast jobb och permanent uppehållstillstånd sen? Otryggheten finns fortfarande kvar.

Plötsligt slår riksdagens talman med sin klubba och lagförslaget har gått igenom. Det gick fort och Sarwar hängde inte riktigt med.

– För mig handlar det här om liv och död. Att veta att jag kan få stanna i tre år till. Men jag vill inte fira, av hänsyn till de som inte blir hjälpta av det här lagförslaget.