Polisen: De inblandade del av pågående gängkonflikt

1:49 min

Polisen har ännu inte gripit någon efter gårdagens skjutning i centrala Malmö där tre personer dog och tre skadades.

I fönstren till internetcaféet på Drottninggatan i Malmö syns idag flera tydliga skotthål. 

 – Det är jävligt läskigt att det fortsätter att hända. Det spelar ju ingen roll var i staden det händer, men nu var det ju verkligen utanför ens dörr, säger Alice Birchwood som bor i området. 

Enligt uppgifter avlossades mellan 20-30 skott. 

– Det var rätt många skott och lät extremt högt. De måste definitivt ha varit ett automatvapen, säger ett vittne till Ekot.

Det var vid åttatiden i går kväll som skjutningen ägde rum. Tre personer sköts till döds och tre skadades utanför caféet. Polisen har under dagen arbetat med att samla spår för att reda ut vad det är som hänt. Samtliga sex offren är att betrakta som gängkriminella, menar man. 

– De finns alla med i en pågående gängkonflikt och sysslar med grov organiserad brottslighet i Malmö, säger Stefan Sintéus, chef för polisen i Malmö. 

Och han ser en risk för att den här skjutningen kan leda till hämndaktioner.

– När man har med den här typen av konstellationer att göra finns det alltid risk för någon form av vedergällning. Vi har det med som en arbetshypotes, säger Stefan Sintéus

De döda var 19, 27 respektive 29 år gamla. Av de skadade uppges en ha allvarliga skador och resterande två lindriga skador. 

Brottsrubriceringen är mord och mordförsök. Men ännu har ingen gripits misstänkt för dådet. 

Polisen vill gärna få in tips från allmänheten.

– Om man sett ett avvikande beteende strax innan eller strax efter så är det intressant för oss, säger Thomas Paulsson, polisens yttre befäl. 

Dåden i Malmö har utlöst kraftiga politiska reaktioner.

– Det är viktigt att stärka polisen i sin helhet, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

– Så här kan vi inte ha det. Det här måste få ett slut. Vi måste bekämpa gängkriminaliteten med mycket hårdare metoder, säger Moderaternas partiordförande Ulf Kristersson.