Pressmeddelande 2018-06-19

Barnradion prisas med fem medaljer på New York Festivals

Barnradion fick i natt ta mot fem medaljer på New York Festivals, tävlingen som uppmärksammar världens bästa radio. Bebispodden, en unik podd som riktar sig till barn 0-2 år, knep två guld. Även dramat ”Mördarens apa” tog hem en guldmedalj.

Det är tredje året i rad som Barnradion tar hem ett knippe medaljer från den prestigefulla radiotävlingen. Bebispodden knep två guld, ett i kategorin ”Best Children/Young Adult” och ett i kategorin ”Entertainment”. Dramat ”Mördarens apa” fick också guld i kategorin ”Best Children/Young Adult” och brons i kategorin ”Best Drama Special”.  Slutligen uppmärksammades podden Historierummet med ett silver i ”Best Children/Young Adult”.

–Vi väldigt glada och stolta över medaljerna, som än en gång visar att Sveriges Radio och Barnradion intar en unik position med sitt utbud för barn. Extra roligt i år är att Bebispodden får två guld! Det har aldrig producerats radio för så unga tidigare och det var en chansning. Går det verkligen att fånga så unga lyssnare? Och ja, det går! Med de första ljuden, orden, sångerna och med urforskade, lust och nyfikenhet lyckas den nå ut och charma både barn, föräldrar och nu då även juryn, säger Linda Belanner, exekutiv producent för Barnradion.

Mer om programmen:

Bebispodden
Bebispodden är som en ljudlig pekbok om sådant som små barn 0-2 år kan känna igen och intressera sig för. Bebispodden är skapad av skådespelaren och musikern Micaela Gustafsson tillsammans med producenten Emilia Traneborn. Micaela hade under många år gjort musik för små barn. Bebispodden är utvecklad tillsammans med bebisar och testad på bland annat förskolors småbarnsgrupper.

Drama för unga: ”Mördarens apa”
Mördarens apa handlar om gorillan Sallys äventyr och boken av Jakob Wegelius vann Augustpriset 2014. I rollerna bland andra Emma Broomé, Jarmo Mäkinen, Rikard Wolff, Molly Nutley och Helen Sjöholm. Serien har originalmusik av Johan Nilsson och Helen Sjöholm sjunger flera nyskrivna låtar.

Historierummet
Historierummet är en spännande historiepodd för barn i åldern 9-13 år. Precis som föregångaren P3 Historia – en av P3:s mest populära poddar – bygger Historierummet på berättelser om personer som har skapat vår historia. Med inspiration från filmdramaturgi berättar Historierummet om exempelvis Gustav Vasa, Jeanne D’arc och Alexander den store.

Om New York Festivals
New York Festivals är ett internationellt pris som uppmärksammar världens bästa radio. Priset har funnits sedan 1957. Mer info på http://www.newyorkfestivals.com/radio/ 

Fördelningen av medaljer:

Guld – Bebispodden (Best Children/Young Adult)  

Guld – Bebispodden (Entertainment)

Guld – Mördarens apa (Best Children/Young Adult)  

Silver – Historierummet (Best Children/Young Adult)

Brons – Mördarens apa (Best Drama Special)

Pressbilder:

Bebispodden, illustrationer Charlotte Ramel.
Illustration 1

Illustration 2

Alexander lyssnar på Bebispodden. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Mördarens apa
Emma Broomé spelar Sally i Mördarens apa Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Historierummet
Historierummet med Martin Engborg och Segal Mohamed Foto: Charlotte Heyman/Sveriges Radio.

Historierummet Jeanne D’arc
Illustration Charlotte Heyman

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, kommunikationsansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
073-712 32 21