Löfven: Tror inte på europeisk asyllösning

2:03 min

EU:s ordförande Donald Tusk har i dag besökt Stockholm och träffat statsminister Stefan Löfven inför EU:s toppmöte nästa vecka. Den stora stridsfrågan inför toppmötet är asylpolitiken, där EU-länderna inte kommer överens. Och Stefan Löfven var pessimistisk efter mötet med Tusk.

– För att vara ärlig så ser det inte så bra ut med möjligheten att nå en uppgörelse, säger Löfven.

– Men vi måste fortsätta och jag uppskattar verkligen president Tusks ansträngningar att nå en lösning ändå. Och oavsett hur det går i juni så måste frågan fortsätta diskuteras, för att problemet, utmaningen försvinner inte av sig självt.

– Så vi måste fortsätta, och där kommer Sverige vara en partner, säger statsminister Stefan Löfven.

Sverige har länge krävt en rättvisare fördelning av asylsökande inom EU. Men trots ihärdiga försök att nå en uppgörelse så har det inte varit möjligt.

Ungern och Polen säger nej till att ta emot flyktingar och motsätter sig tvingande regler medan Italien och Grekland dit de flesta asylsökande kommer, kräver att andra EU-länder tar ett större ansvar än idag. 

I det senaste utkastet till slutdokument inför toppmötet som Ekot tagit del av står ingenting alls om den så kallade Dublinförordningen där frågan om gemensamt ansvarstagande för flyktingar ingår.

Fokus ligger istället på skärpt kontroll av EU:s yttre gräns och fortsatt samarbete med den libyska kustbevakningen för att se till att migranter som räddas till havs förs tillbaka till Libyen. 

Nytt är att EU förespråkar att migranter som räddas i Medelhavet förs till mottagningscentra utanför EU, till exempel i Nordafrika, där FN:s flyktingorgan UNHCR ska sortera ut dem som är i behov av internationellt skydd, medan övriga ekonomiska migranter får hjälp att återvända till sina hemländer.

Det här är första gången som ett sådant förslag läggs fram i EU, och detaljerna är fortfarande oklara.

Frågan togs upp i samtalen mellan Löfven och EU:s ordförande Donald Tusk. Men Tusk var mycket fåordig när han mötte media och sa bara att han tänkte vidarebefordra de svenska synpunkterna till övriga regeringar under sin rundresa till EU:s huvudstäder inför nästa veckas toppmöte.