Selma Lagerlöf-konferens lockar internationella gäster

1:59 min

Just nu pågår en internationell konferens om Selma Lagerlöf i Värmland. Konferensen har lockat deltagare från bland annat Japan, Ryssland och USA.

Det är Karlstads universitet som i samarbete med Selma Lagerlöf-sällskapet, Mårbacka minnesgård och Västanå teater anordnar konferensen där man bland annat kommer att prata om forskning kring Selma Lagerlöf.

Konferensen är steg för att starta upp ett forskningsprojekt.

– Vi planerar att undersöka hur Västanå teater adapterar Selma Lagerlöfs romaner till scenen, säger Sofia Wijkmark som är arrangör för konferensen.

Vad som lockar internationella deltagare till konferensen är enligt Polina Lisovskaya, som kommer från Sankt Petersburg, en klassiks roman från Selma Lagerlöf.

– Det är stort intresse för Nils Holgerssons underbara resa, men inte så mycket för hennes andra romaner och noveller, säger hon.

Polina Lisovskaya forskade först om August Strindberg, men nu har hon fastnat för Selma Lagerlöf.

– Jag hittade så mycket viktigt i hennes författarskap. Hennes kristna idéer och det hon skrev om kärlek är jag förtjust i.

Under konferensen kommer deltagarna att åka till Västanå för att ha ett samtal med regisören och även se på ett genrep av årets föreställning på Västanås teater.