Svensk gripen i europeisk insats mot kreditkortsbedrägerier

2:15 min

Polis i 28 europeiska länder har kunnat gripa 95 misstänkta kreditkortsbedragare, varav en svensk, vid ett gemensamt tillslag.

Insatsen koordinerades av den europeiska polisbyrån Europol och pågick mellan den 4 och 15 juni.

– Problemet med den här typen av bedrägerier har blivit så stort att Europol har ansett det tvunget att göra gemensam sak, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Totalt stod de gripna för omkring 20.000 misstänkt brottsliga transaktioner med stulna kreditkortsuppgifter – till ett uppskattat värde av mer än åtta miljoner euro, ungefär 82 miljoner svenska kronor.

För svensk del kunde man gripa en person – en man från Stockholmsområdet – just när han var i färd med att hämta en vara.

– Det är en person som var aktuell vid just det tillfället. Men så vet vi också att den här personen, eller organisationen han tillhör, står bakom ungefär hundra liknande bedrägerier.

I Sverige har polisen samarbetat med banker, betalningsförmedlare och logistikföretag för att komma åt bedragarna.

– Det är näringslivet som ser de här betalningarna och kan pussla ihop informationen, säger Jan Olsson.

Just bedrägerier med kreditkortsuppgifter är den bedrägerityp som ökar mest de senaste åren. Förra året anmäldes 80.000 bedrägerier med stulna kreditkortsuppgifter i Sverige - och det ser ut att bli ännu fler i år.

– För Sveriges del är ökningen 41 procent de senaste fem månaderna i år. Så mycket har inget annat brott ökat, säger Jan Olsson.