Hästgården

Ridlärare utreds för våldtäkt mot barn

1:18 min

Efter Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården har polisen inlett en förundersökning om våldtäkt mot barn mot den ridlärare som anklagas för att ha utsatt flera ridelever för sexuella övergrepp.

 

I Sverige Radios dokumentärserie Hästgården har flera elever berättat att de blivit utsatta för fortsatta övergrepp långt efter att ridläraren dömdes för sexuella övergrepp på 1990-talet.

Övergreppen ska pågått under mer än 20 år efter domen, enligt rideleverna, då ridläraren kunde fortsätta vara verksam efter sitt fängelsestraff. De flesta var under 15 år gamla när de säger att övergreppen skedde.

Efter att dokumentärserien Hästgården sänts har det inletts en förundersökning mot ridläraren. Förundersökningen leds av en åklagare i Stockholm och rubriceras våldtäkt mot barn.

Ridläraren är inte formellt delgiven misstanke om brott och han nekar till alla anklagelser. Polisen försöker nu få tag på ridelever som kan ha blivit utsatta på hästgården.

Flera rid-organisationer lät hästgården och den ridklubb, där han var verksam vara medlem i organisationerna trots att man kände till domen mot honom.

Lucy är en av dem som medverkade i dokumentärserien. Hon är en av dem som ridläraren dömdes för att ha utsatt på 90-talet. När nu en ny förundersökning öppnats hoppas hon att fler berättar.

– Det är ett jättestort steg att våga träda fram och jag hoppas att - i och med att jag och andra har trätt fram – att de kanske kan se, att det finns folk omkring som kan hjälpa och stödja dem.  

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.