Stim:s VD "Lagen är tydligare nu"

1:36 min

I förmiddags röstade juridiska utskottet i EU-parlamentet om det nya lagförslaget för digital upphovsrätt. Stim:s vd är nöjd med utgången.

Båda de två kontroversiella delarna gick igenom. Den ena handlar om den så kallade ”länkskatten”, att den som delar en länk med upphovsrättsskyddat material kan bli skyldig att betala en avgift. Den andra handlar om att plattformar där användarna själva laddar upp material, som till exempel Youtube, ska bli skyldiga att ha program som skannar av sajten efter upphovsrättsskyddat material.

Kritikerna till den här delen av lagen ser risk för censur, att plattformarna kommer förhandsgranska allt som läggs upp på dem. Men upphovsrättsinnehavare, som vill ha en bättre position när de förhandlar om royalties för musiker och filmskapare och så vidare är glada att förslaget gick igenom. Karsten Dyhrberg Nielsen är VD för upphovsrättsorganisationen Stim:

– Fokus för oss är att skapa en balans mellan de som tjänar mycket pengar på innehållet och de som skapar innehållet. Det ska vara tydligt att de har ett ansvar för det innehåll de använder sig av när de tjänar pengar. Vi tycker att lagen är mycket tydligare formulerad nu, säger han.