Svårt för sjuka att få rättshjälp

2:41 min

Det är mycket svårt för människor att få ekonomiskt stöd för att anlita advokat när de överklagar till exempel avslag på sjukpenning eller indragning av personlig assistans.

– Det är för jävligt. När man läser varenda dag att brottslingar får dyra advokater, de bekostas ju av allmänna medel. Varför kan inte vi som är sjuka få det också, säger taxichauffören Eva Järdeholm Fernandes. 

Hon blev påkörd 2012, men trots svåra ryggsmärtor och artros i hela kroppen får hon varken sjukpenning eller sjukersättning från Försäkringskassan. Eva har inte råd att anlita en advokat och har istället överklagat på egen hand, utan framgång.

Statistik från Rättshjälpsmyndigheten visar att när det gäller socialförsäkringsmål, som till exempel sjukpenning och personlig assistans, så har färre än 100 personer fått ekonomiskt stöd för att anlita advokat sedan lagen skärptes i mitten på 90 talet.

På Rättshjälpsmyndigheten, som fattar majoriteten av besluten om rättshjälp, håller chefen Robert Schött med om att det inte är många som får hjälp.

– Jag håller med om att det är en låg siffra, men jag kan inte uttala mig om det är för få. 
 
En viktig förklaring till att det är så svårt att få rättshjälp är att gränsen för vilken inkomst man får ha, har legat på 260 000 kr per år sedan 1999, utan att ändras. Robert Schött menar också att många blir hjälpta de två timmar rådgivning som myndigheten erbjuder, och där kostnaden på knappt 2000 kronor per timme kan sättas ned till hälften.

Men fler borde få mer hjälp, tycker Fredrik Löndahl, chefsrådman på Förvaltningsrätten i Malmö, som möter sjuka och funktionsnedsatta som överklagar.

– Det är ju ett besvärligt läge när så få får rättshjälp. Det underlättar ju för många att få kvalificerad hjälp i sina mål som man driver. Då ökar ju chansen att man får rätt i slutänden.