Tioåring fick lämna C4-lägret på grund av sin ADHD

1:55 min

En tioårig pojke fick lämna årets C4-läger i Kristianstad. Med hans ADHD ansåg lägrets ledning att riskerna var för stora för att ta ansvar för honom.

Eftersom Isac hade svårt att hålla sig stilla i sin grupp bedömdes det att han behövde en assistent med sig om han skulle fortsätta på lägret. 

– Jag hade en klasskompis som jag hängde med hela tiden. Vi skulle göra jättemånga aktiviteter som jag gillade, säger en besviken Isac, som snart fyller tio år.

Hans mamma, Anna Stjernberg, är missnöjd med hur det sköttes av ledningen på lägret. 

– Har han inte en assistent i skolan så får vi ingen till bara detta, menar hon. 

Ledarna på lägret är ungdomar som gör sitt kommunala feriearbete, därför ansågs det att ansvaret blev för stort för dem att kunna ta hand om Isac, berättar Ulrika Cedell, kultur- och fritidschef i Kristianstad Kommun.

– Vi vill ju såklart att lägret ska vara möjligt för alla som vill att delta inom de här åldrarna och sportkurserna som vi har. Men vi vill också se till att det är en bra verksamhet, och en säker verksamhet för de som är med. 

Har ni någon tanke på hur man ska ta in extra resurser för att i framtiden kunna välkomna alla barn?

– Jag tycker absolut att det är en viktig fråga för oss tillsammans med andra förvaltningar kanske att tänka till om hur vi säkrar upp möjligheter att få det att fungera, säger kultur- och fritidschef Ulrika Cedell.