Katarina Barrlings krönika om franska solkungar

4:44 min

Här kan du läsa Katarina Barrlings krönika:

Det sägs om franska presidenter att de är mer kejsare än presidenter. De är förstås valda av något så jordiskt som folket, men svävar ändå som i en högre sfär. Nicolas Sarkozy och François Hollande, var något av besvikelser i det avseendet. Sarkozy med sin nyrika stil, Hollande med sin vardagliga framtoning – ingen av dem lyckades riktigt uppnå den strålglans som bör tillfalla en fransk president.   

Men så kom Emmanuel Macron. Med ambitioner för Frankrike som för associationerna till självaste Ludvig XIV, Solkungen. Den som kommit att förkroppsliga stormakten Frankrike i dess mest glänsande form. Macron har själv sagt att han vill vara en Jupiter, romarnas egen Solkung – den högste av gudar och härskare över himmel och ljus.  

Men Macron stiger också gärna ned till folket från sina konungsliga höjder. Han kastar sig ut i folkhavet. Han talar med människor. Han tar i dem. Som för att visa att han kan lyfta dem med sin beröring. Det yttersta beviset på gränslös makt.  

Och han har förstått att makt inte är något man får utan något man skapar. Bland det första han gjorde var att bjuda in president Trump till vänskaplig middag och franskt nationaldagsfirande. Där satte han myror i huvudet på alla dem som sett Macron som västerlandets räddning, och Trump som dess undergång. Tala om maktdemonstration.  

Den majoritet Macron har i parlamentet underlättar maktskapandet. Han har genomfört reformer som setts som omöjliga, ofta i konflikt med facket: nu senast en reform av den statliga järnvägen. Skattelättnader för samhällets besuttna har givit honom epitetet en president för de rika. När Hollande, Macrons företrädare och tidigare chef, fick frågan om han tycker att det är korrekt att kalla Macron för en president för de rika svarade han: Nej. Macron är en president för de mycket rika. Macron å sin sida, förklarar att han är en president för alla fransmän, och att kritiken utgör den goda sälta som ligger i den franska känslan för rättvisa. 

Uppfattningarna om presidentens sakpolitik må gå isär. Men det har i alla fall funnits en viss enighet om att han återfört en air av värdighet till presidentämbetet.  Döm därför om det församlade Frankrikes förvåning när han häromveckan sade att socialhjälpen kostar galet mycket deg. Galet mycket deg. Knappast ett språkbruk som anstår en solkung. Han låter vulgär utbrast en kommentator. Han låter vulgärare än vulgärutbrast en annan. När den tredje, för att understryka vulgariteten, utbrast: Han låter ju som – Sarkozy!  

Utöver språkbruket väckte den hårda linjen i förhållande till samhällets olycksbarn på nytt kommentarer om hur hård Macron är. Själv försäkrade presidenten att han bara vill se mer effektiva system.  

Samtidigt hamnade han till råga på allt i en diplomatisk konflikt med grannlandet Italien. Macron kallade deras ovilja att ta emot migrantskeppet Aquarius för cyniskt. Detta retade inte bara italienarna, utan också en hel del fransmän, som kallade det hyckleri, bland annat med hänvisning till Frankrikes skärpta migrationspolitik. 

Som om det inte vore nog, fick omvärlden också ögonen på presidentens offentliga uppläxning av en fransk yngling. En av dem som fanns i det där folkhavet som Macron gärna ger sig ut i. Men som felaktigt tolkade presidentens utsträckta hand som närhet, och kallade honom vid smeknamn. Den gossen fick en ordentlig uppsträckning, och en snabbföreläsning om att man skall visa presidentämbetet respekt. En del har sagt att presidenten var elak. Den beskrivningen är nog inte riktigt rättvis. Det var mer en välvillig Farbror Blå än en sadistisk Caligula över det hela. Likväl. Att bli tillrättavisad av Jupiter inför hela världen … Och händelsen gav ytterligare bränsle åt talet om presidenten som alltför hård.

 Så inte ens Emmanuel Macrons väg är alldeles rak. Det förhindrar inte att han komma att fortsätta sitt segertåg som Jupiter. För var det någonting romarna förstod så var det att inte ens gudarna är perfekta. Och att även Solkungen har sina fläckar.