Valet i P4 Malmöhus 2018

Befolkningen i Lund en miljöpartistisk dröm

3:50 min

De senaste fyra åren har varit tuffa för Miljöpartiet. Men Lunds högutbildade och unga befolkning gör staden till ett grönt fäste.

Miljöpartiet är starka bland unga och högutbildade väljare. Det märks i Lund. 

I förra riksdagsvalet fick de 14 procent av rösterna här, och under mandatperioden har de styrt kommunen tillsammans med Socialdemokraterna.

– Rent demografiskt har vi bra förutsättningar. Vi har många studenter som bor här, vi har också en väldigt välutbildad befolkning, säger Emma Berginger, kommunalråd i Lund för Miljöpartiet. 

Men samtidigt som Emma Berginger är glad över stödet i Lund, illustrerar det också ett av partiets problem. Trots att natur, skog och mark är hjärtefrågor har Miljöpartiet svårt att locka väljare på landsbygden.

– Det är något vi jobbar med. Vi funderar på hur vi förklarar miljö- och klimatfrågor som kanske kan bli lite tekniska för väljare oavsett utbildningsbakgrund, säger hon. 

Vi möts vid Höje å, strax utanför Klostergården i Lund. Det yr damm från grusvägarna kring vattnet. Här har det inte regnat på veckor. Det är Emma Berginger som har valt den här platsen, hon vill nämligen hindra de andra partierna i kommunfullmäktige från att bygga bostäder över stora delar av området.

– Det finns krafter i Lund som skulle vilja bygga ganska nära ån. Det här är en plats jag tycker mycket om, det är ett fantastiskt grönområde, säger hon. 

På riksnivå har de senaste fyra åren varit turbulenta för Miljöpartiet. I maj 2014 såg allt väldigt lovande ut. I EU-parlamentsvalet blev Miljöparitet tredje största parti med över 15 procent av rösterna. Partiet gjorde sig redo för att kliva upp till en ny nivå i riksdagsvalet, som låg tre månader fram.

– Det skapade en förväntan på att det skulle lika bra i riksdagsvalet. Men sedan gjorde det inte det, säger Emma Berginger.

Med tanke på förväntningarna uppfattades valresultatet, knappa sju procent av rösterna, som ett bakslag. Men det var ändå bara början för partiets opinionsfall. Under mandatperioden har Miljöparitet hamnat under fyraprocentspärren i flera mätningar. I maj 2018 kämpar partiet för att hålla sig kvar i riksdagen, och förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin är lägst av alla partiledare.

Kompromisserna med Socialdemokraterna i regeringen har stått  Miljöparitet dyrt, i alla fall i opinionen. Men i Lund har man klarat av samarbetet med Socialdemokraterna bättre än inom regeringen, tycker Emma Berginger.

– Jag tycker vi har varit bättre på att kommunicera våra framgångar här lokalt än på riksplanet, säger hon. 

I årets valrörelse har miljön och klimatet hamnat i skymundan för frågor som migration, integration och lag och ordning. Men vägen framåt för Miljöpartiet är att våga satsa på miljön i alla fall, tror Emma Berginger.

– Kommer du ihåg när det någonsin var så här varmt och torrt i maj? Det är klart att klimatförändringarna är här och nu, det är nu vi behöver göra skillnad om vi ska vända utvecklingen, säger hon.