Skrotning av Arbetsförmedlingen "kan gå snett"

2:25 min

En drastisk förändring av Arbetsförmedlingen – som den Alliansen vill genomföra – skulle vara ytterst riskabel. Den slutsatsen drar liberala tankesmedjan Fores i en ny rapport.

Arbetsförmedlingen är för dyr och dålig och bör därför läggas ner. Det menar de borgerliga partierna och får stöd av Sverigedemokraterna.

I stället vill man att det statligt finansierade arbetsförmedlandet ska öppnas upp för privata aktörer, något man menar skulle göra det mer effektivt.

Men enligt tankesmedjan Fores forskningsgenomgång finns det inte stöd för att den teorin skulle fungera.

– Privata utförare presterar generellt sett inte bättre. Det är viss övervikt åt att de presterar sämre, säger Lars Calmfors, professor emeritus i ekonomi och en av de ansvariga bakom rapporten.

Enligt Calmfors skulle en drastisk förändring av Arbetsförmedlingen vara ytterst riskabel.

– Det skulle kunna gå snett, alltså att man går över till privata utförare i väldigt stor utsträckning och så riggar man inte systemen riktigt bra. Då kan resultaten bli ganska dåliga, säger Lars Calmfors.

Även om Alliansen kallar sin planerade reform för den största sedan 1948 menar Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, att den inte kommer vara drastisk.

– Vi vill göra den här reformen så snabbt det är möjligt. Men det förstår alla att det ska man inte göra på en eftermiddag utan det ska göras seriöst och genomtänkt, säger Mats Persson.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, vill förändra Arbetsförmedlingen, men planerar inte någon drastisk omstöpning.

– Man måste jobba närmare arbetsgivarna, jobba mer flexibelt och bli bättre på att bedöma de arbetssökandes kompetens. 

Hur ska man åstadkomma det?

– Genom att fortsätta reformera Arbetsförmedlingen i den riktning man nu arbetar, säger Ylva Johansson.