Valmyndigheten: Erdogan vann i det turkiska valet

2:38 min

Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan får fortsätta leda landet efter seger i det turkiska president- och parlamentsvalet.

Han fick över 50 procent av rösterna.

Men oppositionen ifrågasätter valresultatet, och huvudmotståndaren Muharrem Ince har ännu inte erkänt sig besegrad.
  
Tayyip Erdogans supportrar firade i går kväll, efter att valresultatet visat sig gå den turkiske presidentens väg. Gatorna i de stora städerna fylldes av tutande bilar och folk som viftade med den turkiska flaggan.

Vi har lärt världen en demokratisk läxa, sa Erdogan när han utropade valsegern, och i ett tal till nationen från partihögkvarteret i huvudstaden Ankara sa han att vinnarna i valet i Turkiet, och de lidande och förtryckta i hela världen, sa han.

När 99 procent av rösterna var räknade, enligt de siffror som den statskontrollerade nyhetsbyrån Anadolu Agency presenterade, hade Erdogan fått 52,5 procent av rösterna, medan huvudutmanaren Muharrem Ince fick 31,5 procent.

Enligt valmyndighetens ordförande fick Erdogan en absolut majoritet av rösterna, och undviker därmed en osäker andra valomgång.

Men, oppositionen protesterar mot resultatet. Enligt det största oppositionspartiet CHP presenterade de statskontrollerade medierna ett valresultat i högre takt än rösterna egentligen hann räknas, enligt en talesperson för CHP var bara 40 procent av rösterna räknade när medierna påstod att 90 procent av rösterna var räknade.

Men några större protester mot valresultatet har ännu inte utbrutit. Möjligen avvaktar man i väntan på att CHP:s presidentkandidat Muharrem Ince reaktion.

Han har lovat att komma med ett uttalande senare i dag.

Också i parlamentet gick det bra för Erdogans parti AKP, som tillsammans med sin koalitionspartner, nationalistpartiet MHP, fick en klar majoritet av stolarna.

Efter det här valet träder Turkiets nya presidentsystem i kraft, det som man med knapp majoritet röstade för att införa förra året.

Erdogan får möjlighet at utfärda dekret, upplösa parlamentet, och premiärministerposten försvinner.

Med möjlighet att sitta på makten i minst 10 år till är det många som säger att Erdogan nu är mäktigare än någonsin.