Turkietexpert: "Erdogan kommer att fortsätta på den väg han börjat”

4:55 min

Paul Levin, direktör institutionen för Turkietstudier, säger i P1 Morgon, att presidenten kommer att fortsätta på den vägen han påbörjat.

Enligt valmyndigheten i Turkiet har president Recep Tayyip Erdogan fått mer än 50 procent av rösterna, vilket innebär att det inte kan bli en andra valomgång. Oppositionen i landet har ännu inte godkänt valet.

– Det finns saker att ta upp. Förekom det fusk i vallokalerna? De prokurdiska partiet HDP har meddelat att 400 av deras valobservatörer har blivit gripna. Det stora oppositionspartiet CHP har meddelat att ett 30-tal av deras valobservatörer förvägrats tillgång valunorna. Och frågan är om det är på en sådan skala att de kunnat påverka valresultatet, säger Paul Levin, direktör institutionen för Turkietstudier vid Stockholms universitet, i P1 Morgon. 

Om nu Erdogan sitter kvar kommer han ju att få mer makt i enlighet med en omröstning som genomfördes förra året. Hur kommer han att använda den?

– Han kommer nog att fortsätta på den väg han slagit in på. Jag ser inga skäl till att han kommer att ändra kurs. Han har sagt att han kommer att häva undantagstillståndet. Den stora frågan för presidenten blir en förestående ekonomisk kris för den kraftigt överhettade ekonomin, säger Paul Levin.