Friluftslivet hotar fiskgjusarna i Fegen

3:00 min

I år är det 50 år sedan projektet att ringmärka fågelarten fiskgjusar vid öarna i Fegen startade men antalet häckande fåglar har minskat till hälften.

Idag börjar årets ringmärkning av fiskgjusar, ett projekt som pågått i 50 år. Ornitologen Thomas Andersson berättar att syftet med projektet är att följa fiskgjusarnas färdvägar och deras utbredning.

I Sverige är det land i Europa där flest fiskgjusar häckar, ungefär 4000 par. Thomas Andersson tycker därför att Sverige har ett nationellt ansvar att se till att antalet fiskgjusar inte minskar.

Antalet fiskgjusar i området kring Fegen och närliggande sjöar har halverats och friluftslivet kan vara en anledning till det. Fiskgjusarna återkommer alltid till samma bo år efter år och det finns ett tillträdesförbud runt ön som Thomas Andersson menar inte alltid respekteras.

– Man kör båt eller ligger och fiskar precis intill vilket innebär att honan lämnar boet och sätter sig i ett träd jämte. Upprepas detta hela tiden så får inte ungarna tillräckligt med mat och svälter ihjäl helt enkelt, säger Thomas Andersson.