Han lämnade rebellerna i Homs

2:17 min

I Syrien var Homs den första större staden som regeringsstyrkor återtog kontrollen över. Vår korrespondent har träffat en före detta rebellsoldat som hoppat av.

Det krasar under fötterna i ett av alla sönderbombade hus i gamla Homs.
Området är en enda katastrof. Inte en byggnad är hel.

En av grupperna som slogs här var extremistiska Ahrar al Sham, när de förlorade slaget om gamla Homs fortsatte de slåss i utkanterna av staden. En som anslöt sig var fyrabarns pappan Abu Obeida Adnan.

– Jag kände mig tvingad att ansluta mig eftersom jag inte hade några pengar. Jag har fyra barn som måste ha mat så jag anslöt mig för pengarna.

Han berättar att han fick ett automatvapen, men ingen utbildning.
Retoriken var hård. De som inte var sunnimuslimer var kättare. De som inte anslöt sig fick ingen mat och ingen tillgång till mediciner.

– Nej, bara deras egna soldater fick mat och pengar.

– Ahrar al Sham och Nusrafronten finansierades och lydde order från Gulf-länder. De lydde deras minsta vink. De kunde bestämma att vi skulle attackera regeringssoldater eller förstöra byggnader och då gjorde vi det.

Han kritiserar också hur de till slut gav upp och lät sig evakueras.

– De var som djävlar. De brydde sig bara i att samla pengar och när de hade tillräckligt kunde de gå med på vapenvila och låta sig evakueras till Idlib.

Han säger att han ångrar att han anslöt sig men han tog sig ur deras grepp efter att han fängslats av dem då han druckit alkohol. Han lyckades fly och skrev sedan under ett försoningskontrakt med myndigheterna. Han gick fri mot att han lämnade in sitt vapen.