Flyktingar kvar i Niger trots EU-löften

2:14 min

EU vill att fler afrikanska länder upprättar läger där flyktingar kan skiljas från migranter. Men EU har än så länge bara tagit emot en bråkdel av de flyktingar som väntar i läger i Niger.

EU-länderna lovar runt och håller tunt – så skulle man kunna sammanfatta hur modellen med läger i ökenlandet Niger hittills har fungerat.

För under våren har FN:s flyktingkommissariat UNHCR sållat ut flyktingar bland alla hundratusentals migranter i Libyen och fört dessa skyddsbehövande personer till Niger, grannlandet i öknen söder om Libyen.

Fram till för en vecka sedan, den 18 juni, hade FN-organet fört ut 1 287 personer. Problemet är att de nu är kvar där och inte har förts vidare till Europa.

EU-länder har lovat FN:s flyktingorgan UNHCR att ta emot 3 781 evakuerade flyktingar från Libyen, alltså ungefär tre gånger så många som faktiskt nu väntar i Niger, men hittills har bara 173 kommit till Europa.

I slutet av maj sa UNHCR:s chef i Libyen, Roberto Mignone, när jag träffade honom på Sicilien, att FN-organet helt sonika övervägde att avbryta evakueringen.

– Om det inte finns någonstans där de kan få sin asylansökan hanterad, så får de stanna i Libyen, sa han.

Regeringen i Niger satte å sin sida ett tag i mars stopp för att fler skulle komma till landet, men nu är begränsningen Europas ovilja att ta emot flyktingarna.

Närmare 700 000 migranter befinner sig i Libyen. FN:s organ för migration IOM har flugit hem en del av dem, men för flyktingar är hemlandet ofta inte möjligt att återvända till.

Det pågår förhandlingar med flera andra länder söderut i Afrika om att öppna läger. Det är en gammal idé och många länder har tidigare tackat nej till det, men enligt UNHCR pågår förhandlingar.