Borgmästare hoppade av i protest

2:37 min

I VM-staden Jekaterinburg där Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch i morgon avgick nyligen stadens borgmästare i protest mot att borgmästarvalet där har avskaffats.

– Det här valet gillas inte av dem som inte kan vinna val med ärliga metoder, som inte uppskattar konkurrens och som vill stanna vid makten för evigt, säger sen liberale politikern Jevgenij Rojzman.

För fem år sedan vann han oväntat mot Kremls kandidat och han menar att man nu vill förhindra att något liknande händer igen genom att avskaffa valet. Sedan i våras har Jevgenij Rojzman tagit av sig borgmästarkostymen och nu går han istället klädd i t-shirt och trasiga jeans.

Som borgmästare hade han visserligen inte så mycket att säga till om, i Ryssland, säger Rojzman, fattas alla viktiga beslut på central nivå.

– Men jag visade att makten kan fungera annorlunda, hos mig stod dörrarna alltid öppna.

Nästa borgmästare kommer istället att utses av det lokala parlamentet där en särskild kommitté ska bestämma vilka kandidaterna blir. Förra året meddelade Jevgenij Rojzman att han även tänkte utmana sittande makt genom att ställa upp i guvernörsvalet i Sverdlovsklänet där Jekaterinburg är huvudort. Men han stoppades från att delta.

Rysslands ledning har bara ett mål enligt Rojzman: att behålla makten. Presidentvalet tidigare i år, som Vladimir Putin vann med nära 77 procent, kallar han för ett spektakel.

I Jekaterinburg som är Rysslands fjärde största stad hölls i våras demonstrationer mot det avskaffade borgmästarvalet. Men inte alla stödjer Rojzman. På promenaden utmed floden Iset som rinner genom staden säger metallurgen Viktor att Rojzman mest såg till sina egna intressen. Till skillnad från Putin, presidenten, som enligt Viktor är en politiker för hela folket.

Men småbarnsföräldrarna Tonja och Maksim Chabibulin ser det avskaffade borgmästarvalet som ett dåligt tecken för framtiden.

– Det här är bara en till signal om att vi går mot en alltmer auktoritär regim, säger Maksim.