Sextrakasserier mot massörer ökar – Alma skickade kundens sexinvit till hans fru

4:56 min

Massörer upplever att de allt oftare blir trakasserade av kunder som vill ha sexuella tjänster utöver massagen. En som tröttnade, det var Alma Wolf från Strövelstorp.

Redan första dagen som massör år 2011 fick hon ett sexuellt förslag. Sedan dess har det bara fortsatt.

– Det är allt ifrån att de frågar om avsugningar, handtrallor, att jag ska vara topless och massera kropp mot kropp med olja, säger Alma Wolf. 

Hon förklarar att hon oftast brukar svara skämtsamt tillbaka och då slutar kunderna fråga. Men nyligen fick hon nog efter att en kund vägrade ge sig. Alma Wolf skrev ett inlägg på Facebookgruppen för dem boende i Strövelstorp, utanför Ängelholm.

Där förtydligade hon vad hon erbjuder för tjänster - massage, medicinsk fotvård och vaxning bland annat. Hon skrev också att hon inte erbjuder någon typ av sexuell tjänst och att en fakturering på 500 kronor plus en vidarebefordran till personens partner skulle ske för de som ändå insisterade med att fråga om detta. 

Det är allt ifrån avsugningar, handtrallor, att jag ska vara topless. 

Alma skickade också en skärmdump på mannens invit till hans partner. Till slut fick hon en ursäkt från mannen, och stöd från folk som hade uppmärksammat hennes inlägg. 

Mon Matra öppnade en egen massagesalong i början på året i Löddeköpinge. Hon känner igen sig i Almas historier. Mon är redan trött på trakasserier.

– Ungefär en gång i veckan kommer de och frågar om "happy ending" och liknande. Det är väldigt provocerande och nedtryckande. Jag respekterar mitt jobb och vill att mina kunder ska göra det också. De flesta är så himla fina men vissa håller på såhär, säger Mon. 

Hon har en kollega som hon brukar prata med eftersom kollegan också utsätts. Mon Matra får också stöd av sin man, vilket hon tycker är skönt.

Andra massörer som P4 Kristianstad har haft mejlkontakt med upplever samma sak. Vissa incidenter har även behövt polisanmälas.

Jag respekterar mitt jobb och vill att mina kunder också ska göra det.  

 Lars Carlstrand är ordförande i branschrådet Svensk Massage. Han säger att de märkt av att sådana här händelser blir allt vanligare i Sverige.

– Det har ökat helt klart. Jag tror att det beror på att oseriösa massagesalonger i Sverige som erbjuder den här typen av tjänster har ökat fantastiskt mycket. Det bygger upp en efterfrågan, att kunder tror att det är såhär och att alla som jobbar med massage har en dold agenda, säger han.

Den här typen av trakasserier har ökat helt klart. 

Branschrådet Svensk massage har tagit fram en massagekommision som de vill ska kunna sättas i verket med hjälp av olika myndigheter, som polisen och skatteverket.

Där finns förslag på hur branschen kan bli bättre. Det handlar bland annat om en utbildning för företagande inom kroppsvård och att skapa trygga miljöer för dem som jobbar.