Mystiken tätnar kring cigarrformad himlakropp

1:27 min

En cigarrformad himlakropp fick mycket uppmärksamhet när den upptäcktes förra året, eftersom det är det första kända objektet som kommit från ett annat solsystem. Nu visar en studie att rymdbesökaren kan vara mer kometliknande än vad vi trodde från början.

Studien publiceras i tidskriften Nature och upptäckten är något som knappast gör det lättare att förstå vad det är för sorts himlakropp, enligt Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

– Vi är tillbaka vid att vi egentligen inte vet vad det är för någonting. Det blev egentligen bara mer mystiskt av studien skulle jag vilja säga, säger han.

Vad är det som talar emot att det skulle vara en komet?

– Framför allt dess ovanliga form. För en komet som bildas av lättflyktiga ämnen och ofta flera sammansatta små enheter som vi känner det från vårt solsystem, så är det svårt att få till den där avlånga formen.

Så vad skulle vara mer troligt då? Jo, kanske att den cigarrformade himlakroppen är en flisa från en krock mellan två planeter som sedan har slungats iväg genom rymden.

Men nu har forskarna bakom studien i Nature gått igenom observationer från både mark – och rymdbaserade observatorier och sett att en visst utflöde av gas på ett typiskt kometvis skulle behövas för att förklara hur objektets bana genom vårt solsystem har sett ut.

En slutsats som är svårt att bortse från, enligt Anders Eriksson. Och för det här rymdobjektet får vi kanske leva med att inte kunna sortera in det i någon av de kategorier av himlakroppar som vi känner till idag.

Men går det att hitta en, så kanske man kan hitta flera.

– Förhoppningsvis kommer vi upptäcka många fler och få betydligt bättre observationer av dem och på det viset lära oss betydligt mer om hur det egentligen går till när saker far mellan stjärnorna och vad det är för objekt som gör det.

Referens: Marco Micheli et al. Non-gravitational acceleration in the trajectory of 1I/2017 U1 ('Oumuamua). Nature 27 juni 2018. DOI: 10.1038/s41586-018-0254-4)