Mörbylånga

Utrikesfödda räddar hemtjänsten

1:39 min

I Mörbylånga har man i år lika många manliga som kvinnliga sommarvikarier inom hemtjänsten. Av männen är 60 procent utrikesfödda.

Mohammed Jernaz kom till Sverige för tre år sedan och ska i år jobba sin första sommar på hemtjänsten i Färjestaden, Mörbylånga kommun. Han har märkt att många av männen är utrikesfödda, men han tror inte att det påverkar verksamheten.

– Det ingår i jobbet att man är social och pratar med patienterna. Så det är ett bra jobb för att lära sig svenska.

Han tror heller inte att någon eventuell kulturkrock skulle bli något problem och menar att man får vara professionell på jobbet.

Joakim Östh är enhetschef för hemtjänsten i Mörbylånga kommun och inte heller han tror att det skulle påverka verksamheten att en stor del av sommarvikarierna är utrikesfödda.

– Språket är viktigt och det får inte bli misstag för att man inte kan språket, men jag tycker att de som jobbar här pratar bra svenska och helt okej svenska. Jag är jätteglad att vi har kunnat tillsätta tjänsterna så att vår ordinarie personal kan gå på semester och det är jättekul att även den här gruppen har sökt sig till vården.