Äldre i Vadstena först att själva välja hemtjänst

1:46 min

Vadstena kommun blir först i länet med att låta de äldre själva bestämma hur mycket hemtjänst de vill ha - utan att behovet först prövas av en tjänsteman.

Dammsugning, städning och hjälp med hygienen är exempel på tjänster som tidigare krävde ett godkännande från en handläggare på socialkontoret. 

Från 1 juli är det fritt fram för kommunerna att låta sina äldre invånare själva bestämma över sina behov, enligt den så kallade Linköpingsmodellen. En rutin som tidigare fanns i Linköpings kommun men förbjöds och sedan återinfördes av regeringen. Magnus Gustafsson, ordförande i socialnämnden i Vadstena, hoppas att detta nya arbetssätt kommer göra äldreomsorgen effektivare och även enklare för den enskilde.

I Vadstena kommun kommer alla som är 75 år och äldre kunna ha upp till 75 timmar självvald hemtjänst i månaden, som alltså inte behöver gå igenom något byråkrati.

Enligt en kartläggning som P4 Östergötland har gjort så tänker alla övriga kommuner i länet också gå över till den nya modellen under hösten eller senare.