Alkoglass får bara säljas på systemet

1:46 min

Det ska bli förbjudet att sälja alkoglass i vanliga butiker. All försäljning av framöver ska ske på Systembolaget.

I går fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss med ett förslag om förbud att sälja alkoglass i detaljhandeln. 

– I dag har vi en lucka i lagen som gjort att det har varit möjligt att köpa glass med hög alkoholhalt i vanlig butik. Vi har utrett detta och kommer nu att lägga ett förslag att det här ska vara omöjligt. Det ska vara samma regler som för annan alkohol, säger socialminister Annika Strandhäll.

Alkoglass har en alkoholhalt på runt 4-5 procent. Glassen var populär tidigare, men många butiker slutade sälja den efter protestlistor och en häftig debatt. Och det handlar inte enbart om alkoglass.
 
– Det som vi också gör med detta, förutom alkoglass, så kommer det här att täcka andra eventuellt nya produkter, till exempel alkoholgodis eller något annat liknande som skulle kunna dyka upp, säger socialministern.

Enligt Annika Strandhäll så kan Sverige enligt vår överenskommelse med EU inte sälja produkter med så hög alkoholhalt utanför Systembolaget. Och hon tycker att detta är ett allvarligt problem.
 
– Ja, det är det. Både utifrån att det här är produkter som riktar sig till barn och unga och att det är en inkörsport med hög alkoholhalt i.

Hon är inte heller rädd för att ett förbud mot alkoglass i detaljhandeln kan verka överdrivet.
 
– Nej, det tror jag inte. Det här är produkter med hög alkoholhalt, som en starköl. Den riktar sig dessutom i färg och form till barn och unga och som nu kan säljas i dagligvaruhandeln. Det tror jag att många, inte minst föräldrar, tycker är dåligt, säger Annika Strandhäll.