Ekot på plats i Syrien

Hårda strider väntas i Syrien

2:44 min

I Syrien har nästa stora slag om ett rebellkontrollerat område inletts. Det är i Daraa nära gränsen mot Jordanien. Området kontrolleras av IS och al-Qaidagruppen Nusrafronten och de senaste dagarna har över 40 000 människor flytt

Syrisk tv visar hur regeringsarmén avancerar, samtidigt hörs ljudet av flygbomber. Att ta tillbaka omgivningarna från IS och al Nusra har varit en munsbit för regeringsarmén, nu väntas de gå in i själva staden.

En som kommer att leda operationen på marken är major Rami, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Det är ett gränsområde så det kommer att bli hårda strider. Grupperna i Daraa vill försvara gränsen och de både finansieras och får vapen av en rad andra länder, major Rami menar att han har bevis för att Saudiarabien, Qatar, USA, Turkiet och Israel på olika sätt varit med och stöttat grupperna.

Han hade hoppats på ett försoningsavtal säger han, sådant har nåtts mellan regeringsstyrkor och väpnad opposition på en rad andra ställen och innebär att rebellerna lägger ner sina vapen och i utbyte går fria.

– Vårt första val är inte att slåss, vi vill hellre nå försoning och det vill också regeringen och presidenten. Men om rebellerna inte går med på det har vi inget val, då måste vi slåss.

I dag reser han till Daraa för att leda styrkorna på marken.

Den syriska regeringsarmén har vid flera tillfällen anklagats för att använda kemiska stridsmedel, men major Rami viftar bort anklagelserna.

– Vi behöver inte använda sådana vapen. 80 procent av våra segrar kommer efter samarbete och stöd från civila, säger han.

– Som stridande är vi själva ofta nära de ställen där vi anklagas för att ha använt sådana stridsmedel. Vi behöver inte använda sådana och vi skulle dessutom försätta oss själva i fara. Dessutom samarbetar vi med inspektörerna i OPCW.

Han menar istället att det är rebellgrupperna som antingen själva använt kemiska vapen eller spridit falska nyheter för att få omvärldens stöd. När han jämför situationen i Syrien i dag med hur det såg ut för sju år sedan, i början av konflikten, säger han att det är stor skillnad.

– Det är 80 procent bättre än för sju år sedan. Vi kan säga att Syrien reser sig och tvättar bort det som tidigare hänt. 

– Om gud vill så kommer allt att bli bättre, gradvis.