Klockan klämtar för tyska regeringen

1:50 min

I Berlin satt ledarna för de tre koalitionspartierna i krismöte till strax efter midnatt.

Men i striden om migrationspolitiken som hotar att spräcka den tyska regeringen har partierna inte kommit närmare en lösning, säger de nu på morgonen.

Ytterligare diskussioner krävs, enligt Volker Kauder som är parlamentsledamot för regeringspartiet CDU.

- Det här är ingen liten fråga, utan något centralt och viktigt. Vi måste prata med varandra, säger han i tysk tv.

Konflikten, som på kort tid har eskalerat till den allvarligaste regeringskrisen på länge, utlöstes av inrikesminister och partiledaren för de bayerska kristdemokraterna, CSU.

I Horst Seehofers plan för en skärpt asylpolitik ingår att vid den tyska gränsen direktavvisa personer som är registrerade som asylsökande i annat EU-land.

Det går på tvärs mot förbundskansler Angela Merkel, som till varje pris vill undvika en kedjereaktion i övriga EU, vilket skulle bli följden om Tyskland agerar på egen hand.

EU-toppmötet som inleds imorgon är satt som deadline för Merkel att visa på konkreta framsteg i flyktingpolitiken.

En lösning som alla medlemmar ställer sig bakom är inte längre realistisk. Nu handlar det om att komma överens med enskilda länder om att ta tillbaka personer som avvisas från Tyskland.

Samtidigt driver Tyskland och Frankrike gemensamt på arbetet i den större frågan att hindra migranter från att ens ta sig till Europa.

Under hotet av en regeringskollaps avverkar Angela Merkel ett intensivt rese- och mötesprogram fram till toppmötet.

För CSU tjänar en tuffare flyktingpolitik som redskap för värna partiets särskilda maktställning med egen majoritet i Bayern.

Med Alternativ för Tysklands popularitet kan den särställningen för första gången hotas av ett parti ännu längre högerut i delstatsvalet i oktober.

Men enligt den senaste opinionsundersökningen har kollissionskursen mot Angela Merkel varit en felkalkyl. Stödet för CSU har minskat till följd av bråket och sedan igår märks ett lugnare tonläge.