Geasseradio

Lilian Ryd utsedd till hedersdoktor

6:52 min

Författaren Lilian Ryd har utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Hon har bland annat skrivit den prisbelönta boken Kvinnor i väglöst land: nybyggarkvinnors liv och arbete samt boken Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna.

Luleå tekniska universitet har utsett tre nya hedersdoktorer. Bland dem är kulturhistorikern och författaren Lilian Ryd som är utsedd till hedersdoktor för universitetets filosofiska fakultet.

– Jag är mycket glad över detta erkännande från den akademiska världen, och särskilt att det är från hemmaplan i Norrbotten. Det är hedrande även för min stora läsekrets, som långt före akademikerna uppskattade och förstod min strävan att vara både vetenskaplig och att skriva begripligt om norra Sveriges mångfacetterade kulturhistoria, säger Lilian Ryd i ett pressmeddelande från LTU.

Lilian Ryd har sedan 1980-talet skrivit flera böcker och artiklar om nordsvensk kulturhistoria, med inriktning på samisk traditionell kunskap, nybyggarliv och kvinnohistoria. Boken Kvinnor i väglöst land: nybyggarkvinnors liv och arbete (1995), var frukten av åtta års materialinsamling. Ett tjugotal kvinnor och män, födda omkring sekelskiftet 1900, djupintervjuades under flera år. Boken fick stor uppmärksamhet, och har prisbelönats, däribland av Kungliga Gustav Adolfs Akademien.

Boken Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna, publicerades 2016. Boken är baserad på intervjuer med äldre samer och berättar livet med renhjordarna. 

Hennes senaste bok Doahkke-fågelflock är en bok om samiska fågelnamn och myter som hennes bror Yngve Ryd påbörjat, som hon sammanställde efter hans död.

I november promoveras Lars Martinson, Gertrud Åström och Lilian Ryd till hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio