Kustbevakningen efter båtolyckan: Visa hänsyn i sjötrafiken

4:09 min

Vilka regler finns när man ska ut till sjöss? Vad ska man tänka på gällande sin båt? Kustbevakningen förklarar vad som gäller om du ska ut på vattnet.

Med anledning av den båtolycka som inträffade i Säffleområdet vid Harnäs på Harefjorden, där en större fiskebåt i hög hastighet körde över en mindre fiskebåt utan lanternor, är det viktigt att veta vad som gäller om du ska ut på vattnet.

– Som privatperson finns det många regler som man ska ta hänsyn till. Det handlar om vejningsregler, att man ska hålla säker fart, att man ska hålla utkik, hur man ska undvika kollision, att inte köra onykter och att känna till vilka fartbegräsningsområden som finns. Det är inte alla som känner till detta, menar Stina Carlsson som är sjötrafikhandläggare på Kustbevakningen.

Får man köra hur fort som helst om det inte finns några fartbegränsningar?

– Ja finns det inga fartbegränsningar så får man köra hur fort som helst men man måste samtidigt ta hänsyn till andra saker i sin omgivning. Exempelvis andra båtförare, folk som badar, eller folk som bor nära stränderna. Det handlar om att visa hänsyn. Även om det är fri fart så innebär det inte att man kan köra hur fort som helst, säger Stina Carlsson. 

Man behöver alltså som privatperson med en mindre fritidsbåt inte ha gått någon nautisk utbildning för att få vistas på vattnet, däremot finns det regler gällande båtens utförande.

– Om du ska köra när det är mörkt måste du ha lanternor på båten. Både på styrbord- och babordsidan och för ut och akter ut. Sen beror det på vilken typ av båt du har och vilken storlek de tär på båten. Det är viktigt att veta innan man kastar loss, säger Stina Carlsson.

Förutom ett sunt förnuft och att använda flytväst är det viktigt att vara påläst om reglerna. Ett vårdslöst beteende kan nämligen leda till bestraffning och där är skalan lite olik beroende vilken typ av förseelse det rör sig om.

– Det rör sig om allt från till penningböter upp till fängelsestraff. Kör du för fort är det penningböter och är du rejält berusad kan det leda till ett fängelsestraff. Saknar du lanternor vid mörker kan det också leda till böter, avslutar Stina Carlsson.