Alliansen byter strategi inför talmansval

1:05 min

Efter drygt 40 år byter de borgerliga partierna nu strategi när riksdagen i höst ska välja en ny talman. Alliansen tänker nominera en egen kandidat, oavsett hur det går i valet.

– Alliansen kommer under alla omständigheter att presentera en person till talmanskandidat som vi gemensamt kommer överens om, säger Tobias Billström, som är Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Andreas Carlson är Kristdemokraternas gruppledare.

– Vi gör anspråk på att leda landet, vi gör anspråk på att ta över regeringsmakten. Jag tycker inte att det konstigt att vi också kommer att lägga fram en gemensam kandidat till posten som talman i Sveriges riksdag, säger han.
 
Talmannen, som kommer efter kungen i rang,  väntas få en central roll efter valet. Det är hon eller han som leder förhandlingarna om det blir regeringsskifte, och lägger fram förslag på ny statsminister.

Det finns inga regler för vilket parti talmannen ska hämtas från. Från det största partiet, anser Socialdemokraterna, medan de borgerliga ända sedan 1976 har drivit linjen att den som väljs ska komma från det största blocket i riksdagen.

Men nu byter alliansen hållning och tar strid om talmansposten. De borgerliga tänker lansera en gemensam kandidat, även om de blir mindre än de rödgröna.

Mycket talar för att det blir ett osäkert parlamentariskt läge efter valet, och att det tar lång tid att bilda regering, konstaterar Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

– Vi anser inte att man kan abonnera på talmansposten, som största parti, utan det är en fråga som man måste avgöra i kammaren.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman är förvånad över att alliansen nu överger sin tidigare linje. Det betyder att de borgerliga, om de är mindre än de rödgröna, bara kan vinna talmansposten med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, förklarar han.

– Den fråga som väcks är ju om Centerpartiet och Liberalerna är beredda att med Sverigedemokraternas stöd vinna talmansposten?

Vilka partier som kommer att rösta på alliansens kandidat återstår att se, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet.

– Det viktiga är att man får en talman som både är respekterad i så breda politiska läger som möjligt och dessutom har skickligheten att kunna hantera den ganska svåra regeringsbildningsprocess som vi kommer att ha efter valet.

Om Socialdemokraterna blir det största partiet, och Sverigedemokraterna väljer att lansera en egen kandidat, så kan tre personer komma att ställas mot varandra i höstens talmansval.

Så här säger Sverigedemokraternas Björn Söder, i dag andre vice talman, om det.

– Att det finns flera olika kandidater tror jag inte alls är dåligt, utan det kan nog vara bra, och hur Sverigedemokraterna kommer att agera, det återstår ju att se, det får vi ta en diskussion internt om.