Majd återvänder till total förstörelse

2:18 min

I Damaskus totalförstördes det palestinska området Yarmuk efter år av våldsamma strider. Majoriteten av de cirka 300 000 invånarna flydde från de hårdföra extremistgrupper som tog kontroll över stadsdelen och militärens flygbombningar.

För en månad sedan befriades Yarmuk från Nusra-fronten och IS och nu återvänder invånarna bara för att hitta sina hus i ruiner. Vår korrespondent har besökt området.

Det finns inte en hel byggnad. Förstörelsen total. Stora vallar av bråte fyller gatorna. Rester av granater och tusentals tomhylsor. Stridna här var hårda.

Majoriteten av invånarna flydde för flera år sedan, när de nu återvänder hoppas de naivt hitta ägodelar. Men nästan ingen lyckas.

Majd är en kvinna i 45 årsåldern. Hon kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar.

– Det är ofattbart. Jag har varit tillbaka två gånger och kan inte ta in det. Jag hade precis flyttat in i min nya lägenhet när vi var tvungna att fly och nu är allt förstört.

– Kollapsat, säger Majd och pekar uppgivet på betonghögen som var hennes hus.

En femvåningsbyggnad är nu förvandlad till en hög av betongklumpar och bråte. Det finns inget att rädda.

Det som inte flygbomber och artilleri har förstört har rebellerna satt eld på eller skjutit sönder med granater.

– Varför, varför? undrar Majd och gråter.

Hon säger att hon flydde när rebellerna kom. Hon vågade inte stanna av rädsla för att de skulle tvångsvärva hennes söner eller gifta bort hennes dotter.

De kvarvarande rebellstyrkorna gav upp efter ett försoningsavtal. Nusrafronten bussades till Idlibprovinsen och de få kvarvarande IS-medlemmarna bussades till ett ökenområde i nordöst.

Priset för rebellernas styre och arméns belägring blev högt för de civila. Många lyckades fly men återvänder till krossade drömmar.

– Jag är ledsen och kan inte tänka, jag vet inte vad jag ska göra säger Majd.