Ekots Johan-Mathias Sommarström rapporterar från kristna byn Maaloula i Syrien

5:06 min
  • I Syrien är inbördeskriget inne på sitt åttonde år.
  • En av de grupper som varit mest sårbar är de kristna som lever utanför huvudstaden Damaskus. Många har fördrivits, kidnappats och dödats av islamistiska rebellstyrkor.
  • Ekots korrespondent Johan-Mathias Sommarström har besökt det urgamla kristna samhället Maaloula, mellan Damaskus och Homs- där al-Qaidaanknutna extremister tvingade bort invånarna och dödade de som vägrade konvertera.

Fåglarna kvittrar.

Det är svalt.

Maaloula är beläget mellan två berg och klättrar liksom på ett av dem.

Det är en samhälle med anor och ett av tre samhällen i världen som pratar västarameiska, den dialekt av arameiska som Jesus talade.

Här har kristna bott i flera tusen år. Här finns ett av de äldsta klostren och två av världens äldsta reliker fanns här.

Men här fanns också terrorn.

Rita Wehbe bor i Maaloula- hon sjunger en bön för mig på västarameiska.

– Jabat al Nusra kom för att döda oss. De ville att vi skulle konvertera och när vi vägrade ville de döda oss kristna i Maaloula.

15-årige Jouhar var bara tio år när terrorgruppen kom, men han kommer tydligt ihåg det.

– Jag sov när det började med att självmordsbombare sprängde sin bil vid infarten till samhället. Sedan kom soldaterna och skrek Allahu Akhbar. Våra ungdomar försökte stå emot men lyckades inte.

– De kom från ett grannsamhälle och ropade Allahu Akhbar vi har kommit för att döda er. Anslut er till oss, konvertera eller dö.

Flera personer dödades för att de var kristna.

– En pojke som var 6-år dödades. Också tre män dödades en av dem var min vän, Tony, han brukade hjälpa till i klostret. De försökte tvinga honom att konvertera men när han vägrade dödade dom honom.

– Ja, jag var rädd. För barnen och för mina föräldrar. Självklart var jag rädd.

– Jag kände rädsla hela tiden och tänkte på hur vi skulle lyckas komma undan.

De flesta invånarna lyckades fly. Kvar var de unika relikerna, klostren och kapellen.

Här finns bland annat en källa. Det droppar sakta källvatten inifrån berget, vattnet samlas i en naturligt utmejslad stenho. Vattnet sägs vara hälsosamt och heligt. Jag smakade, det var uppfriskande.

Mängder med värdefulla föremål plundrades från klostren och kapellen. Reliker, dörrar, kyrkklockor, det som blev kvar slogs sönder och brändes.

– Våra ikoner var borta och våra kors var förstörda, liksom våra hus. På våra byggnader hade de skrivit ”Jabhat al Nusra kommer för att döda er”.

– Det var helt förstört och plundrat. Allt var förstört eller borta till och med kyrkklockan.

Efter att de intagit samhället bosatte sig terroristerna i ett lyxhotell på en klippa med utsikt över staden. Hotellet är nu förstört av flygbomber, kvar finns tonvis med bråte.

På golvet ligger glaskross, söndertrasade stolar, betong och deodorantsprayer som terroristerna använt. Utanför finns en sönderskjuten rutschkana.

Det känns som ett monument av släckta drömmar.

Vissa av de stulna föremålen har återfunnits och förts tillbaka till Maaloula, andra är borta för alltid.

Kvar finns minnet. Minnet av mardrömmen.

– Det är oförglömligt, jag kommer aldrig att glömma vad som hände säger 15-årige Jouhar.