Äldre långt ner på valsedlarna

2:07 min

Cirka 900 kandidater till riksdagen är 65 år eller äldre. Men de allra flesta har ingen chans att bli valda, de placeras för långt ner på valsedeln.

Det visar en kartläggning som SCB har gjort åt Ekot. Lägst andel ålderspensionärer på sina valsedlar har Socialdemokraterna.

– Vi jobbar med att våra listor och förtroendevalda ska spegla samhället i stort. Vi kan tyvärr se att vi har få över 65 år och det får bli en bakläxa till oss, säger Lena Rådström Baastad, som är partisekreterare i S. Hon tillägger:

– Sen är det alltid svårt att hitta den där bredden, den där perfekta kombinationen med unga och gamla, kvinnor och män, när varje partidistrikt ska fastställa sina listor och där man på en del ställen har ganska få platser.

Av de cirka 6 000 riksdagskandidater i årets val är 16 procent 65 år eller äldre. Men ska de ha en verklig chans att bli valda så måste de hamna högt upp på partiets valsedel.

Så är det inte för nästan åtta av tio av dem.

Ekot har låtit SCB fokusera på de första tio namnen på partiernas valsedlar, de som möjligen har en chans att bli invalda. Detaljinformationen har vi bara för de partier som redan sitter i riksdagen.

Av 877 kandidater som nått pensionsåldern så är det bara 189 som finns bland de tio första namnen på valsedeln. Störst andel äldre på valsedlarna har Kristdemokraterna och Liberalerna. Lägst andel har Moderaterna och Socialdemokraterna.

S har sju procent kandidater från gruppen 65 plus, och bara tre procent högst på valsedeln. Det är en långt mindre andel än i hela befolkningen, där ålderspensionärerna är drygt 19 procent.

Lena Rådström Baastad säger att partiet ändå har en bra bredd i kommuner och landsting, där många är över 65 år.
 
– Men jag tycker också att det är politiken som ska driva fram frågorna, det är inte bara kvinnorna som har ett ansvar att driva jämställdhetsfrågor. På samma sätt så är det inte en fråga för bara pensionärer att driva äldrefrågor, det är ett gemensamt ansvar, säger hon.

Tittar man på de 169 förstanamnen på valsedlarna, de som står högst upp alltså, finns det bara fyra ålderspensionärer, två liberaler, en moderat och en miljöpartist.

Statsvetarprofessor Marie Demker säger att det kan finnas en rimlig förklaring till siffrorna.

– Trots att vi är friska och aktiva längre så har vi ändå en syn på att vi i en viss ålder ska gå i pension och det gäller även i politiken. Man förväntas att man drar sig tillbaka och lämnar plats till de yngre.

– Sen finns också en kritik mot partiorganisationerna om att de är gammalmodiga och stela, att människor sitter jättelänge på sina poster. Så att det är en dubbelbild, säger Marie Demker.