LRF: Bönderna måste få stöd efter torkan

Det varma och torra vädret har gjort det svårt för landets bönder. Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund bland annat att EU:s krisfond ska användas för att stötta bönderna.

– Det är ett väldigt akut läge i år. Det är den värsta torkan på ett kvarts sekel, säger Lars-Erik Lundkvist.

Bönderna över hela Sverige har svåra tider just nu med dåliga skördar och brist på mat till djuren. Årets spannmålsskörd spås bli 20-30 procent mindre än normalt.

Därför kräver nu LRF flera åtgärder. De vill att EU:s ersättningar ska betalas ut i förskott och att EU:s krisfond ska kunna användas till att stötta bönderna. Dessutom vill LRF att Jordbruksverket och andra myndigheter gör utbetalningar tidigt under hösten.
 
 Och så måste bankerna dra sitt strå till stacken, säger Lars-Erik Lundkvist.

– Det är viktigt att alla lantbrukare som nu kommer att vända sig för att diskutera lönevillkor och nya krediter möts av en förstående attityd från bankernas sida, säger han.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht håller med LRF om att situationen för landets bönder är svår. Tillsammans med Finland och de baltiska länderna har han föreslagit för EU att krisfonden ska användas till de drabbade bönderna.

– Hur kommissionen kommer att ta ställning till det är för tidigt att säga, men vi påvisar det problem som finns, säger Sven-Erik Bucht.

Varför kan inte Sverige själva lösa det här?

– Nej, vi har en gemensam jordbrukspolitik och i den gemensamma jordbrukspolitiken finns de här krisfonderna just för den här typen av ändamål, säger Sven-Erik Bucht.