Värmland bäst på att förebygga benskörhet

1:51 min

Landstinget i Värmland lyfts fram som ett föredöme när det gäller att förebygga benskörhet.

För drygt två år sedan startades ett initiativ, Frakturkedjan, som samlar de kompetenser som finns inom vården kring just benskörhet och frakturer.

– Framförallt är det ett sätt att identifiera patienter som har en förhöjd riskprofil för fraktur, säger Andreas Otto. Han är specialistläkare inom ortopedisk kirurgi och initiativtagare till Frakturkedjan som startade 2016.

Frakturkedjan samlar de kompetenser som finns inom området för att kunna ge patienter rätt behandling redan från början. Det kan handla både om läkemedel och fysioterapi som ska förebygga fall som kan leda till att personer bryter sig.

– Förut var det mer godtyckligt vilka patienter som identifierades och remitterades. Idag är den här vården likvärdig över länet, säger Andreas Otto till P4 Värmland.

I Värmlands län behandlas ungefär 30 procent av patienterna med benskörhetsrelaterad fraktur, menar Andreas Otto, även om det ännu är obekräftade uppgifter.

– Om de här uppgifterna stämmer kanske vi är det landsting som ligger högst i Sverige i behandlingsgrad, säger specialistläkaren Andreas Otto.