Rysk människorättsförsvarare häktad för barnsexbrott

2:32 min

Jurij Dmitrijev misstänks för barnsexbrott efter att han oväntat friades helt från mindre allvarliga anklagelser i våras.

Den ryske människorättsförsvararen och historikern Jurij Dmitrijev greps i förrgår kväll. Han var på väg från kyrkogården i byn Vilga i ryska Karelen där han besökt en väns grav. I går häktades han på två månader, misstänkt för att ha utsatt sin fosterdotter för sexuellt våld. Ett brott som i Ryssland kan ge 20 års fängelse.

Jurij Dmitrijev, som också är ordförande för den ryska människorättsorganisationen Memorials lokalavdelning i Karelen, har sedan 90-talet arbetat med att gräva fram sanningen om Stalintidens terror i den här delen av Ryssland. Bland annat har han funnit massgravar efter de tusentals som avrättades.

För två år sedan greps Jurij Dmitrijev, anklagad för att ha sparat ner pornografiska bilder på sin fosterdotter. Själv har Dmitrijev hela tiden nekat till anklagelserna och sagt att de nakna bilderna som fanns i hans dator togs av medicinska skäl.

Organisationen Memorial menar att rättsfallet är ett straff för Dmitrijevs människorättsarbete. Och i våras friades han oväntat helt från anklagelserna. Det är mycket ovanligt i Ryssland där de allra flesta åtal leder till fällande dom. Men i juni upphävde en högre instans den friande domen och igår presenterades alltså nya, grövre anklagelser.

Dmitrijevs advokat säger till radiokanalen Moskvas eko att det här är ett försök från åklagarsidan att få upprättelse för att man misslyckades förra gången. Några bevis, säger hon, har inte presenterats.

I juni uppmanade EU Ryssland att lägga ner rättsfallet mot Dmitrijev samt mot en annan av Memorials medarbetare, Ojub Titijev som sitter häktad i Tjetjenien, anklagad, mot sitt nekande, för narkotikabrott. "Rysslands internationella åtaganden inbegriper ett skydd av människorättsförsvarare", sa EU i sitt uttalande.

Inför fotbolls-VM som just nu pågår i Ryssland beskrev den internationella organisationn Human Rights Watch människorättsläget i Ryssland som det sämsta sedan Sovjettiden och man uppmanade internationella fotbollsförbundet Fifa att sätta tryck på den ryska ledningen.

Bland annat riktade man kritik mot beslutet att låta Egyptens landslag ha Tjetjenien, ökänt för sina människorättsbrott, som sin bas mellan matcherna.