Öringen är borta från Råån - "lekplatserna är förstörda"

1:27 min

Förr var Råån vid Sjöland mellan Ullånger och Docksta full av havsöring, men nu är det slut med det. Ån är full av lera och ingen vet varför.

– Det är lervälling hela vägen ovanför E4:an, säger Lars-Göran Olofsson medan han blickar ut över Råån som rinner ut vid Sjöland mellan Ullånger och Docksta.

Han har fiskat i ån hela livet men befarar att det är slut med det nu. Hela ån är grumlig av lera som flutit ner från längre uppströms.

– Den lera som följt med vattnet har sjunkit till botten så alla lekplatser (för havsöring, reds anm) är förstörda, säger Lars-Göran Olofsson.

Den öring som har funnits är borta.

Han misstänkte att det berodde på vägarbetet vid E4:an några hundra meter uppströms. Men det dementerar Länsstyrelsen som varit där och inspekterat. Enligt dem är vattnet grumligt även långt ovanför E4:an, men vad det beror på vet man inte.

– Det behövs inte mycket för att grumla ett vattendrag, säger Per Lissios, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Klart är i alla fall att fisken tycks vara försvunnen, enligt Lars-Göran Olofsson.

– Den öring som har funnits är borta, säger han.

Om du vet vad som kan ha hänt med vattnet i Råån eller Råbäcken som den också kallas. Skriv till oss på p4vasternorrland@sverigesradio.se