Krönikör Ulrika Knutson om visigoter, EU-politik och 70 000 år av migration

4:58 min

"De verkar se migrationen som en ödesfråga, och det är riktigt ur historiskt perspektiv, men de ser det som en fråga att bli av med, att slippa ta i."

Här kan du läsa hela Ulrika Knutsons krönika.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

En av de värsta flyktingkatastroferna i Europas historia ägde rum år 376 efter Kristus. Visigoterna, ett folk i trakterna av Ukraina, flydde för livet. De hade hunnerna i hälarna. De nådde fram till Donau, och ett ögonvittne berättar:

"En stor mängd människor.. står på den motsatta flodstranden.. de sträcker ut sina armar i gråt och klagosång, medan de ber om lov att få fara över."

Här startar en illa förberedd räddningsaktion där 80 000 människor ska forslas över i små båtar. Tusentals drunknar, och förhållandena i flyktinglägren är usla. Inget vatten, ingen mat, inga avlopp. Människor säljer sina barn som slavar för mat. 

Det här är första gången romarna ger asyl till ett folk, troligen med baktanken att visigoterna skulle kunna användas som buffert för att stoppa hunnerna. Men de desperata flyktingarna slog sig ihop med hunnerna i stället, och vände sig mot romarna. Så startar det vi kallar för folkvandringstid i Europa, fyra hundra år av migration, krig och oro. 

"Människan har alltid vandrat", heter en ny liten spännande bok av den danska arkeologen Jeanette Varberg. Det är människans historia i fickformat, 70 000 år av migration. Toppmötet i Bryssel har nog inte läst den än, men EUs politiker, och våra egna, har ju framtiden för sig. De verkar se migrationen som en ödesfråga, och det är riktigt ur historiskt perspektiv, men de ser det som en fråga att bli av med, att slippa ta i. Som om det vore möjligt! Det är det inte.

Sedan Homo erectus ställde sig på bakbenen har vi migrerat, av nöd, svält och krig, men också av äventyrslust och längtan. Homo sapiens lämnade Afrika för 70 000 år sedan, och erövrade alla kontinenter. Hur hon kom över till Australien är en gåta. Byggde hon båtar, eller simmade?

När vi blev jordbrukare i mellanöstern för 11 000 år sedan blev människan både fetare och mer sårbar. Vi blev sjuka av det enahanda jobbet på åkrarna, fick gikt och dåliga tänder av allt vetebröd. Och skördarna kunde slå fel. Det blev torka och svält.

Dessa bönder från mellanöstern vandrade över hela Europa och tog sin livsstil med sig på gott och ont. Alla blev bönder, jordbruket förblir vår största revolution.

Men de herdar från Svarta havet som 3000 år f. Kr kom på att smälta koppar och tenn till brons hade också en affärsidé. De begav sig också på vandring och deras DNA har färgat in nästan hela Europa. De var långa, rödhåriga och laktoståliga. En genetisk succé.

Uppfinningen brons ledde till en blomstrande civilisation runt Medelhavet, en sorts världshandel, en tidig globalisering. Där satt kungar i Egypten, Turkiet och Mykene och räknade pengar. Alla var glada. Tills de mystiska sjöfolken dök upp och satte p för det roliga. De flydde torkan och svälten i sina egna länder.

Istid, torka och pest har tvingat människan att ta sitt knyte på ryggen och lämna de storslagna städerna. Ingen hade satsat ett öre på att de futtiga visigoterna skulle krossa det mäktiga Rom, men det gjorde de, när tiden var mogen.

Och det är alltid stora globala temperaturförändringar har varit den viktigaste källan till migration, enligt Jeanette Varberg, och så kommer det att förbli.

Kungarna i Mykene stod hjälplösa när de hungriga sjöfolken kom, romarna kunde inte freda sig mot svältande visigoter. De begrep ingenting av vad som hände. Men det gör vi, eller borde vi kunna göra.

Vi borde ha många fler toppmöten i EU, möten som tar itu med det långsiktiga arbetet för att förebygga de krig och konflikter som följer av klimatkris, torka och fattigdom. Men ändå står vi handfallna med gapande mun, som den romerske kejsar Valens när visigoterna flydde över Donau. Och låtsas som om ingenting har hänt på 70 000 år.